ČESTITKA ZA KURBAN BAJRAM

Uvaženi glavni imami, poštovani imami, cijenjene džematlije, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u sobutu 10. zu-l-hidždžeta 1443. godine po Hidžri, odnosno 9. jula 2022. godine, nastupa prvi dan kurban bajrama.

Kurban bajram za muslimane simbolizira žrtvu Ibrahima a.s., koji je izvršio naredbu Uzvišenog Allaha dž.š. da svog sina Ismaila a.s. prinese kao žrtvu. Kurban bajram također simbolizira i emanet Ismaila a.s. koji je u ime Allaha bio spreman da bude žrtvovan.

Vrijeme bajrama je uvijek prilika da se prisjetimo ovih događaja i da preispitamo sebe i svoju  ulogu na dunjaluku. Mnogobrojne su žrtve koje kao ljudi podnosimo tokom svojih života, a najveća i najbolja je žrtva ona koja se čini u ime Gospodara svjetova. Stoga je važno da svoj život uskladimo sa Njegovom uputom i primjerom voljenog Poslanika alejhiselam kako ne bismo uzalud žrtvovali sebe. 

Nama su svakodnevno povjereni emaneti i obaveze koje moramo izvršavati prema Allahu dž.š., prema porodici, rodbini i cijeloj zajednici. Allahova milost čovječanstvu je da očevi ne moraju izvršavati emanet Ibrahima a.s. i Ismaila a.s., ali nam je obaveza da izvršimo sve ostalo što nam je kao namjesnicima na Zemlji naređeno. Izvršavajući ono što nam je povjereno, stičemo zadovoljstvo Gospodara, ljubav supružnika i potomaka, naklonost i povjerenje ljudi, a od Allaha će za naš trud doći makismalna nagrada, Džennet, kojemu svi težimo. Allah dž.š. nam u Kur’anu kazuje: „I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavjestiti’.” (Et-Tevba, 105)

Naša domovina Bosna i Hercegovina je također naš emanet, a čuvanje domovine je obaveza. Bošnjaci sa prostora Sjeverne Amerike, oni koji ispunjavaju uvjete, imaju još desetak dana da se registriraju za predstojeće izbore kako bi ostvarili svoje pravo glasa i na taj način pomogli da nam domovina opstane. Apelujem da bez razmišljanja učinimo ovaj važan korak.

Ovaj bajram je posebno težak za naše majke Srebrenice i za sve preživjele žrtve genocida. Iako se radujemo bajramu, dužni smo na dostojanstven način obilježiti godišnjicu genocida i biti podrška porodicama stradalih. 11. juli je težak za sve nas jer je kulminacija genocida učinjenog diljem Bosne i Hercegovine, a posebno za one koji su genocid osjetili na vlastitoj koži.

Molim Uzvišenog Allaha da nas i naše porodice sačuva od šejtanskog zuluma, podari nam magfiret u ovim mubarek danima, učini nas vrijednim članovima zajednice i nagradi Svojom posebnom nagradom za sabur bošnjački i sav naš trud koji činimo na Njegovom Putu.

Svima vama, vašim porodicama, članovima i pripadnicima Islamske zajednice od srca želim berićetne nastupajuće dane kurban bajrama riječima, Bajram šerif mubarek olsun!

Sabahudin ef. Ćeman
Muftija